R. Fico naďalej odmieta Radičovej účasť na summite EÚ

18.10.2011 Bratislava

Bratislava 18. októbra (TASR) - Predseda Smeru-SD Robert Fico si naďalej myslí, že premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) by nemala ísť na summit EÚ, zvolaný na 23. októbra. \"Už nemá vládu, už nemá mandát na to, aby zastupovala SR na takomto významnom summite,\" vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Fico, ktorý nedávno prišiel s názorom, že do Bruselu by mal ísť prezident Ivan Gašparovič. Smer-SD by podľa neho nebol ani proti tomu, keby si tam hlava štátu vzala so sebou ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS).
Šéf rezortu financií takéto riešenie nepovažuje za šťastné a myslí si, že rokovať by mala Radičová. \"Aj slovinský premiér chodí na summity, hoci jeho vláde nebola vyslovená dôvera,\" poznamenal cez víkend. Ficov nápad ho prekvapil, keďže ako tvrdí, Fico musí z vlastných skúseností vedieť, že na summit vždy chodí iba premiér, premiérka alebo prezident. \"Nevidel som tam ešte nikoho, aby tam ťahal prívesky. To je rokovanie vo formáte jeden človek za jednu krajinu. Buď premiér, alebo hlava štátu,\" vysvetlil Mikloš.
Radičovej účasťou na summite v Bruseli by sa mala zaoberať vláda na svojom stredajšom (19.10.) rokovaní. Kabinet má svoju šéfku poveriť vedením slovenskej delegácie na stretnutí, na ktorom by sa mal prediskutovať životaschopný balík opatrení na riešenie dlhovej krízy v eurozóne. Jeho súčasťou by mala byť aj únosná koncepcia oddlženia Grécka. Bude sa diskutovať aj o výraznejšom podiele súkromných bánk a poisťovní a o druhom záchrannom balíku pre Atény.
Súčasťou balíka budú zrejme aj rozhodnutia o stabilizácii a rekapitalizácii európskych bánk - v nevyhnutnom prípade sa im táto povinnosť môže aj nariadiť. Dodatočnými opatreniami sa má zvýšiť kapacita prvého eurovalu. Bude sa rokovať o poistení výpadku splácania úverov. Napokon by mali byť prerokované opatrenia na zlepšenie riadenia ekonomiky a finančníctva eurozóny, vrátane zmeny zmluvy.
 

Vyberte región

mark